Doel van Handbalvereniging SDS’18


Het doel van SDS’18 is om toegankelijk te zijn voor iedereen die de handbalsport beoefend of wil gaan beoefenen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt.

Hoe willen we dit doel bereiken:
1. Het beoefenen en aanleren van het handbalspel. Doormiddel van verschillende handbaltrainingen.
2. Het stimuleren van talentontwikkeling. Daarbij kan gedacht worden aan keeperstraining, specifieke schot training, en bij oudere teams speciale speltactieken zoals wissels, maar ook sterke verdedigingsoefeningen.
3. De teams deel laten nemen aan wedstrijden zowel buiten mededinging als in competitieverband, die uitgeschreven worden of goedkeuring hebben van het N.H.V.
4. Het aanbieden van nevenactiviteiten: zoals teamactiviteiten om het teamgevoel te vergroten, het meedoen aan binnenlandse en buitenlandse toernooien, het organiseren van kamp en vereniging brede activiteiten.
5. Schrijven van een jeugdplan om de ontwikkeling van de jeugd van jongsaf aan te volgen en te stimuleren op de juiste wijze.
Missie en Visie van Handbalvereniging SDS’18

 

Missie (waar staan we voor, welke identiteit, waarden dragen we uit):
Onze missie is:
- Dat iedereen zowel vrijwillgers, als leden, ouders/verzorgers zich welkom voelen.
- Dat leden met plezier wedstrijden spelen, trainingen volgen en aan nevenactiviteiten deelnemen.
- Dat iedereen respect heeft voor elkaar binnen de vereniging, maar ook tijdens wedstrijden zowel uit als thuis.
- Dat er een open communicatie is tussen bestuur/vrijwilligers/ouders en leden.
- Dat afspraken zoveel mogelijk worden nagekomen.

 

Visie (waar gaan we voor, wat is onze toekomst en droom):
Onze visie is:
- Dat leden met plezier het handbalspel spelen
- Dat leden waar mogelijk de kans krijgen om aan talentontwikkeling te doen.
- Dat plezier boven winnen gaat, maar het stuk competitie niet verloren gaat hierin. (Leeftijd is hierbij een leidraad)
- Dat SDS’18 als vereniging gaat groeien en ontwikkelen, maar hierbij het individu niet uit het oog verliest.
- Dat leden van jeugdteams van jongsaf zoveel mogelijk met en bij elkaar in het team blijven spelen, dit om zowel op individueel als op teamniveau te kunnen doorgroeien en optimaal te kunnen ontwikkelen. Hierbij ook oog hebben voor de sociale ontwikkeling van de leden.

 

                                   

 

 

 

Daarbij willen we jullie de visie van het NHV niet onthouden, die wij natuurlijk onderschrijven.

Positieve sportcultuur - Handbal

Handbal - SportPlezier 

Grensoverschrijdend gedrag - Handbal

Veilig Sportklimaat - Handbal

 

Aanvulling van het NHV op de speelwijze bij de E-jeugd.  Waar we de trainingen ook op inrichten! Spelen om de bal te veroveren en daarmee snelle spelhervatting.

Spelregel wijziging speelwijze E-jeugd

 

Een aantal jaar geleden hebben we de speelwijze van de jeugd aangepast om het spel beter te laten aansluiten bij de belevingswereld en bewegingsdrang van kinderen. Het spel ‘groeit’ met de kinderen mee naar het volwassen handbal.


Om de visie vorm te geven is een speelwijze met regels ontwikkeld. Daar zit echt een hele grote uitdaging; hoe vang je een visie in spelregels? De visie is aanvallen om snel tot een doelpoging te komen en verdedigen om de bal te veroveren.
Wij hebben destijds gemeend door een maximum aantal te verbinden aan de verdedigers die binnen de 9 meter mogen komen, je automatisch offensief gaat verdedigen om de bal te veroveren.

 

In de uitleg in de flyer heeft het NHV gesteld; maximaal 2 verdedigers tussen de 6 en 9 meter. In de praktijk wordt dit regelmatig uitgelegd als: er staan altijd 2 verdedigers opgesteld binnen de 9 meter, de drie anderen staan hier vlak voor. Soms mogen de 3 voorste iets vrijer op zoek naar de bal. Het stukje verdedigen om de bal te veroveren wordt vergeten. In de praktijk blijkt deze regel dus niet of in ieder geval te weinig bij te dragen aan de visie; verdedigen om de bal te veroveren.


We veranderen deze regel in: iedereen speelt verplicht 1 op 1 om op eigen helft zo snel mogelijk de bal te veroveren. Verdedigers hebben oog voor zowel de bal als de tegenstander. Op deze wijze is er geen sprake van mandekking, wat niet mag, waarbij je alleen oog hebt voor de tegenstander.


Voor (sommige) trainers/coaches (en ouders) misschien een grote aanpassing. Je moet de volwassen speelwijze met posities los laten. Kinderen coachen op de vaardigheden storen en vrijlopen, ruimtes zien en gebruiken. Het spel ziet er heel anders uit dan het volwassen handbal en dat is prima. Kinderen leren op deze manier juist heel veel en zullen daar later ook veel profijt van hebben.

 

Bron: Nieuwsbrief NHV